#1 2013-08-07 21:05:05

blackys

Pe³noprawny

Punktów :   

Nowoczesny patriotyzm

Temat ostatnio czêsto poruszany w obliczu globalizacji kultury na ¶wiecie. Wygodnie jest siedzieæ na facebook'u, wcinaæ Snickers'a popijaj±c Coca Col±, pracowaæ w nieswoim kraju et cetera. Niemniej jednak to typowe dla Polaków obruszaæ siê, kiedykolwiek obcokrajowiec powie co¶ innego ni¿ komplement o kraju nad Wis³±.

Uwa¿acie siebie za patriotów? W jaki sposób to odczuwacie, czy okazujecie? Jak dzi¶ powinien wygl±daæ cz³owiek kochaj±cy swój kraj?

Nicyzm.

#2 2013-08-07 23:07:47

Pesgenu

Administrator

Punktów :   

Re: Nowoczesny patriotyzm

Hmmm.... To rzeczywi¶cie aktualny problem.

Nie uwa¿am siê za patriotê.

Ale mimo to znam wiêcej hymnu ni¿ pierwsze dwie zwrotki, znam historiê tego kraju, wywieszam flagê na ¶wiêta narodowe, zostanê w kraju i bêdê stara³ siê go naprawiaæ.
Dlaczego?
Bo to mój obowi±zek.
Jako cz³owiek który urodzi³ na terenie kraju tak piêknego i o takich zas³ugach, po prostu musia³bym byæ ostatnim, za przeproszeniem, sukinsynem.

Chêtnie bym wyjecha³, gdzie¶ gdzie bêdê dostawa³ lepsze pieni±dze lub warunki spo³eczne. Ale tego nie zrobiê.
Czemu?
1) Bo jak wy¿ej wymieni³em, musia³bym byæ po prostu z³ym cz³owiekiem. S± zasady, których nie chcia³bym nigdy z³amaæ.
2) Chcia³bym siê udzielaæ w ¿yciu politycznym kraju. Ale dlaczego mia³bym to robiæ dla innego kraju ni¿ swojego?

http://puu.sh/3XBt2.jpg

#3 2013-08-09 10:41:54

blackys

Pe³noprawny

Punktów :   

Re: Nowoczesny patriotyzm

Postawa, o której mówisz jest moim zdaniem bardziej patriotyczna ni¿ wiêkszo¶æ osób podaj±cych siê za patriotów. Te¿ nie mam zamiaru opuszczaæ tego kraju tylko dlatego, ¿e póki co za granic± mia³bym lepsze warunki. Dla mnie to tak, jakby zostawiæ potrzebuj±c± matkê i pojechaæ, wspomagaæ czyj±¶.

Nicyzm.

Stopka forum

RSS