Nie muszê chyba wam przedstawiaæ na czym polega projekt w tytule. Media tr±bi± chyba juz 3 miesi±ce na ten temat.
Zaczynam siê zastanawiaæ, czy aby to nie jest jaki¶ pomys³ na zag³uszanie jaki¶ drastycznych ustaw które wla¶nie miano by przemycaæ do prawa USA.
Nie mniej jednak, bardziej interesuje mnie inna sprawa. Zdaje siê, ze nikt nie zauwa¿a faktu, i¿ USA bezczelnie skupowa³o prywatne informacje ludzi nie tylko w obrêbie ich granic.
Absolutnie nikt nie zwróci³ na to uwagi. Zostaje ujawnione, ze pañstwo okrada obywateli innego pañstwa z prywatno¶ci.
Jak dla mnie tó¿ to materia³ nawet na wojnê - w najgorszym razie.
Sekretarz ONZ, ktokolwiek UE, czy nawet Bredzis³aw Komorowski. Nikt.
Co najlepsze - nikt nie za¿±da³ zakoñczenia tego chorego projektu.
Dalej jeste¶my nieustannie infiltrowani, ale jedyne czym siê interesuje masa, to bezpieczeñstwo pana Snowdena (czego oczywi¶cie mu ¿yczê)
Nie wiem jak Wy, ale ja czujê siê jak zwykly niewolnik USA.
Co o tym s±dzicie?
Wybaczcie za b³êdy, w±tek pisany z telefonu. Nag³e natchnienie.
Ja telewizji nie ogl±dam, wiêc nie mam pojêcia, na czym polega projekt w tytule. Niemniej jednak nigdy nie wierzy³em w mit o wolno¶ci (a raczej prywatno¶ci). Od dawna ju¿ ka¿dy nasz ruch l±duje w aktach, dokumentach, a od stosunkowo niedawna w internecie (i co zabawne, ze ¶wiadomo¶ci± udzielaj±cego takie informacje).
Projekt Prism - W du¿ym skrócie to projekt który zosta³ ujawniony ostatnimi czasy przez m³odego informatyka pracuj±cego dla s³u¿b specjalnych USA. Snowden - bo tak ma na nazwisko - po udostêpnieniu informacji o tym projekcie który ponoæ trwa od chwili wst±pienia Obamy na miejsce prezydenta, zosta³ zmuszony do ucieczki z kraju, poniewa¿ grozi mu 20 lat wiêzienia.
Projekt polega³ na skupowaniu informacji o WSZYSTKICH u¿ytkownikach internetu za pomoc± 20 najpopularniejszych portali - Facebook, E-bay, Google, Amazon, Bing itp. itd.
S³owem, rz±d USA ma dostêp do danych ka¿dego z nas, zawsze i wszêdzie. Trochê przygnêbiaj±ce, nie?
Ale co z tego, ¿e ujawni³ te informacje skoro nic siê nie zmieni³o? Jedynie USA ca³y czas siê pluje by go wydali i och³adza stosunki z Rosj±, jednak Rosja w koñcu go wyda i co dalej? Snowden w koñcu zostanie pojmany przez USA i sprawa zostanie uciszona to jakim¶ skandalem, to jak widaæ ostatnio terroryzmem i nadal bêdziemy inwigilowani.
Tak z innej beczki polecam wam czasopismo "¦wiat Wiedzy" nie pamiêtam ile numerów temu(jest to miesiêcznik) by³ artyku³ w³a¶nie o Snowdenie i inwigilacji przez USA, poza tym naprawdê dobrze potrafi± ubraæ w s³owa ka¿dy w±tek, czy to bêdzie kosmos/nauka/przyroda itd.